Jak zpracovat sklizená rajčata a papriky?
Doba sázení je už dávno za námi. Nyní se sází maximálně rajčata nebo okurky, které ke svému bezproblémovému růstu potřebují především teplo a slunečno. Nyní nastal ten čas, kdy budete jenom zalévat, okopávat a také sbírat svou plodovou zeleninu, kterou jste si vypěstovali. Z počátku vám bude plodová zelenina sloužit k jídlu, ale poté, až jí bude habaděj, s ní budete muset něco provést. Otázkou je, co?
Abyste zeleninu neprodávali sousedům, když je v dnešní době tak cenná, doporučujeme ji nějakým způsobem zpracovat. Pokud nevíte jak, poradíme vám. Zaměříme se nyní na rajčata a na papriky, které dozrávají poměrně rychle.
Kdy zeleninu sklízet?
Nejdříve si však prozraďme, kdy zeleninu sklízet. U paprik je to vcelku jasné, sklízí se v době, kdy jsou krásně barevné. U rajčat je to však složitější. Když je necháte zrát dlouho, změknou a už se nedají jíst. Raději je tedy skliďte v napůl červeném zbarvení, kdy jsou krásně tvrdá. Rajčata mají tu schopnost, že dokážou uzrát i v na okně, když na ně svítí sluníčko.
Jak zpracovat rajčata a papriky
Takové papriky mají mnohem větší využití než rajčata. Papriky lze nejen zavařit do sladkokyselého nálevu, ale také je lze plnit masem nebo jinými potravinami. Chutnají fantasticky v grilované podobě a také jsou vynikající vařené.
Papriky se také přidávají do salátů nebo slouží jako příloha k běžným pokrmům. Pokud se vám náhodou stane, že rajčata utrhnete ještě nezralá, doporučuje se je naskládat do přepravek a položit na sluníčko, kde během několika dnů dozrají.
Co se týče rajčat, kromě příloh k obědům či jiným pokrmům je lze usušit. V sušené podobě jsou skutečně výtečné. V takové podobě se přidávají nejčastěji do salátů nebo k oblíbené mozarelle. Také se z ní může připravit pesto nebo omáčka na těstoviny, která se zavaří dle návodu na internetu nebo v kuchařce.