Pozor na choroby zeleniny. Jak je chránit?
Sázení již jistě máte za sebou, což znamená, že přišel čas na to, abyste se o svou zahradu perfektně starali. Jenže taková péče, to je poměrně náročná aktivita. Každý druh zeleniny si vyžaduje jinou zálivku, každému druhu zeleniny se musíte věnovat jinak dlouho. Bohužel kromě hnojení, zalévání a okopávání vás čeká i boj s nepříjemnými chorobami, které ulpívají zejména na plodové zelenině. A jelikož je plodová zelenina tou nejčastěji pěstovanou zeleninou, je načase si prozradit, co vás může potkat a jak s nemocemi případně bojovat.
Mezi nejčastěji pěstované druhy zeleniny patří například rajčata, okurky nebo papriky. Všechno je to plodová zelenina, kterou je nutné chránit před různými nemocemi a chorobami. Dnes je velice moderní svou zeleninu pěstovat v BIO kvalitě. Mnozí zahrádkáři tak využívají k ochraně zeleniny především biologickou ochranu.
Bohužel většina biologických ochran působí jenom proti škůdcům. Jak ale svou zeleninu chránit před chorobami, které jsou způsobeny viry a bakteriemi?
Prevence je základ úspěšného cestování
Bohužel existuje skutečně minimum bio přípravků, které by zamezili nemocem, jež jsou způsobeny viry a bakteriemi. Pomoct vám v tomto případě může jenom prevence, která má hned několik bodů. Základním pravidlem bio prevence je volba odolných odrůd. Zejména se musí vybírat odolné úrody tehdy, kdy víme, že budeme dělat větší výsadbu. Dále na své rostliny nepěstujte na jednom místě několik let, i tak k plodinám můžete přilákat nepříjemné bakterie a viry způsobující nemoci.
Výsadbu nepřehnojujte a ani ji zbytečně netopte ve vodě. Hnojení i zálivka vždy s mírou.
Když je nutné sáhnout po pesticidech
Když se skutečně vyskytnou choroby, které jsou způsobeny viry a bakteriemi, je nutné sáhnout po pesticidech. S jejich manipulací však opatrně. Vždy postupujte podle návodu nebo podle instrukcí v příbalovém letáku. Zároveň nezapomínejte na ochranné prvky.