Jak pečovat o bonsaje?
Bonsaje jsou velice populární dekorativní rostlina, vyvolávají pocit jakého si klidu a rovnováhy. Pocházejí z Číny, kde přišli na umění zmenšování stromů a pěstovali je v miskách, doslovný překlad je „strom v misce“. Bývaly to až umělecká díla a v podobné podobě se pěstují i dnes, je ovšem třeba o ně důkladně pečovat, jak tedy na to?
Je důležité najít rovnováhu mezi světlem, teplotou a zavlažováním. Pokud máte pokojovou bonsaj, je vhodné umístit ji na světlé místo k oknu, jelikož je v pokoji vystavena vyšší teplotě, je nutné ji častěji zalévat. Samozřejmě potřebují vodu dříve, než jsou suché, nechceme tedy suchou – světlou zeminu. Dobré je taky zalévat přerušovaně a používat rozprašovač jak na listy, tak zeminu. Voda by neměla být studená, ale zhruba pokojové teploty.
Co se týče zimního období, bonsajím vyhovuje vzdušná vlhkost 40-50%, podobně jako člověku. Proto je dobré v zimě využívat zvlhčovač vzduchu. Přímo domácí pomocníci pro tento účel můžou být radiátory či sušení prádla v místnosti.
Tvarování bonsají
Bonsaje jsou samozřejmě charakteristické svým tvarem, na kterém je třeba pracovat. K tvarování bonsají budete potřebovat speciální hliníkový drát a speciální nůžky. Můžete si vybrat z různých tvarovacích stylů, nebo to nechat na vlastní fantazii.
Nejprve se tvaruje kmen a až pak větve, ideální doba je na to období března – dubna.
- Vzpřímený styl
Základ je rovný kmen a větve vyrůstající postupně do jakýchsi pater. Dvě větve nerostou ze stejného místa – „patra“
- Volně vzpřímený styl
Kmen bývá zvlněný do písmene S a větve opět vyrůstají do pater
- Šikmý styl
Základ je rovný nebo lehce zvlněný kmen, který ovšem vyrůstá šikmě do strany, větve opět podobně jako u předchozích stylů
- Polokaskáda
Kmen je zkroucený a roste vzhůru, naproti tomu alespoň jedna větev roste směrem dolů, až pod dno misky
- Kaskáda
Tady roste směrem dolů celý kmen i s větvemi, využívají se vyšší misky, aby tvar vynikl
Pokud si chcete péči vyzkoušet a méně náročných rostlinách a rozcvičit se, jsou ideální volbou fíkusy a citrusy.