Které rostliny můžete bez obav pěstovat v kuchyni?

Které rostliny můžete bez obav pěstovat v kuchyni?

Rostliny oživí každou místnost, pročistí vzduch a vnesou nám domů kousek přírody, ne každá se ale hodí do všech podmínek. Zejména do kuchyně se rostliny nevybírají snadno, jelikož zde dochází k výkyvům tepla i vlhkosti, musí se vypořádat s výpary z vaření a musí zvládnout i časté větrání. Které tyto náročné podmínky zvládnou? 

Krásný a nenáročný pothos 

Pothos neboli šplhavnice zlatá je jedna z nejméně náročných rostlin, jakou si domů můžete pořídit. Zvládne světlé i tmavší stanoviště, odpustí vám opomenutí zálivky. Roste závratnou rychlostí, takže vám během chvilky zvládne ozdobit celou kuchyň pevnými, žíhanými listy. Pothos je nejlepší pěstovat v závěsné nádobě, čímž ušetříte místo na policích. 

Oblíbené sukulenty 

Pokud máte v kuchyni dostatek světla, můžete se pustit do pěstování sukulentů. Jelikož ve svých listech shromažďují zásobu vody, nepotřebují častou zálivku ani přílišnou péči. V obchodech najdete hned několik druhů, ze kterých si jistě vyberete ten, který se vám bude nejvíce líbit. Oblíbené jsou kalanchoe, aloe vera, tlustice nebo pryšec. 

Tchynin jazyk čistí vzduch 

Sanseveria, známější pod názvem tchynin jazyk, je jedna z nejpopulárnějších pokojovek, a to z dobrého důvodu. Má zajímavé listy a tvary, účinně čistí vzduch od toxinů a je velmi nenáročná na pěstování. Nenapadají ji téměř žádní škůdci ani choroby. Zvládne široké rozpětí teplot, spokojí se s mírnější zálivkou a když čas od času otřeme její zdobné listy od prachu, bude se jí dařit přímo královsky. 

Zelený kávovník 

Nejen milovníci kávy mohou doma v kuchyni pěstovat kávovník. I když je velmi nepravděpodobné, že jednou budete sklízet vlastní kávová zrna, lesklé zelené listy ozdobí místnost, zvlášť pokud rostlinu zasadíme do starého hrnku od kávy. K dobrému růstu potřebuje rozptýlené světlo, přímé sluneční záření by mohlo spálit listy. Zálivka stačí mírná, ale pravidelná, není to tedy nejvhodnější rostlina pro zapomnětlivé. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *