Jaké jsou druhy tabáku?

Příchutě, které tak dobře znáte ze svého Pulze, nejsou vždy ovlivněny jen přísadami a vůněmi. Chuť totiž ovlivňuje i druh tabáku. Druhů je hned několik a liší se jak vůní, tak například i barvou. Různé druhy se pak mezi sebou míchají, podobně jako whiskey, což vytváří jedinečné příchutě. Odrůdy se dělí na základní druhy, jakými jsou např. nažloutlý virginský nebo Burley.

K základním odrůdám se přidávají ostatní, které vynikají výraznou chutí. Můžete si to představit jako např. koření, které dodá směsi nejen barvu, vůni, ale i chuť. Takové vytvoření dobré směsi je opravdová alchymie. Základní druhy

Mezi dvě nejznámější odrůdy patří Virginia a Burley.

  • Virginia

Světlá, uměle sušená rostlina, která dnes tvoří skoro dvě třetiny cel­kové světové produkce. Pochází z USA (Virginie), ale můžete ji nalézt i v Carolině, Georgii, Argentině nebo Zimbabwe. Směsi dodává příjemnou sladkost a lehce kou­řovou příchuť.

  • Burley

Na rozdíl od Virginie je Burley sušená pouze vzduchem. Pě­stuje se především v Tennessee, Kentucky a Ohiu. Vyčnívá svou jemnou chutí téměř bez vlastního aroma. Dobře tak dokáže vynulovat ostatní aromatické vjemy.

Náplně do Pulze nejsou vyráběny  pouze z jednoho druhu, a proto různé náplně  chutnají odlišně. Virginiu obsahují například náplně s příchutí mentolu CAPSULE POLAR a ICE, zatímco RICH BRONZE a BALANCED BLUE obsahuji americkou tabákovou náplň.

Vedlejší druhy

Pro náročnější uživatele je možné střídat různá aromata či příchutě. Proces aromatizace znamená nasycení směsi vonnými esencemi, která se následně suší. Aromatizované směsi mohou být obohacené např. o vanilku, rum nebo různé ovoce. Pro zastánce čistě tabákových kombinací znamená střídání chutí změnu ve výběru druhu rostliny. Nejoblíbenějšími odrůdami jsou Latakie a Perique, ale je jich mnohem více.

  1. Orientální druhy: menší světlé, na slunci sušené listy z oblasti Středozemního a Černého moře s lehkou a jemnou příchutí.
  2. Latakia: tmavé listy původem ze Sýrie a Kypru, které se nesuší, ale udí na dubovém nebo borovicovém dřevě. Tím získávají uzený až kouřový rys.
  3. Perique: poměrně vzácná odrůda původem z americké Louisiany, která se značí svým těžkým sladkým aroma získaným během fermentace v utajovaném nálevu.
  4. Kentucky: tmavé listy z amerického státu Kentucky (či také Tennessee ale i Malawi) jsou známé svou těžkou, uzenou chutí získanou z javorového či dubového dřeva.
  5. Cavendish: na rozdíl od předešlých odrůd se nejedná o jednu rostlinu, ale o společné označení pro listy ochucené cukrem, rumem či javorovým sirupem. Tento proces a následné lisování kromě barvy dodá směsi i bohaté aroma a jemnou hořlavost.

 

Autor: Elena Gotfried

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *